Abstrakt: |
Tato práce se zabývá cukernými politikami Evropské Unie (EU). Klade si za cíl analyzovat okolnosti, které vedly k vytvoření současného cukerného režimu EU, a také důsledky tohoto uspořádání pro různé účastníky obchodu s cukrem v minulosti i v nejbližší budoucnosti. Nejdříve jsou podány základní informace o cukru jakožto zemědělské komoditě a je popsán vývoj mezinárodního obchodu s cukrem během posledních sedmi století. Poté se práce zabývá vznikem, cíli a nástroji Společné zemědělské politiky EU a Společnou organizací trhu s cukrem, včetně její poslední reformy. Dále jsou analyzovány důsledky existence cukerného režimu EU pro tři skupiny hráčů: pro samotnou EU, pro země, které mají s EU uzavřeny speciální smlouvy, které jim zajišťují preferenční přístup na trh cukru EU, a konečně pro země, které působí převážně na světovém trhu s cukrem. Také jsou zde analyzovány důsledky reformy z roku 2006, následných změn cukerného režimu EU a případné úplné liberalizace trhu s cukrem v EU. V závěru práce pojednává o biopalivech vyráběných z cukrové třtiny.
|